top of page

Procurile notariale

Vreţi să vindeţi un bun mobil sau imobil, dar nu puteţi fi prezent la încheierea actelor. Sunteţi plecat în străinătate şi aveţi nevoie la locul de muncă de nişte acte din România. Sunt doar două dintre cazurile în care sunteţi nevoit să delegaţi o altă persoană să vă reprezinte. Pentru că în faţa autorităţilor este nevoie ca persoana care vă reprezintă să aibă acte doveditoare ale acestui lucru, se întocmeşte o procură.



„Există mai multe tipuri de procuri: pe termen sau pe operaţiuni. Procura pe termen conţine data expresă până la care mandatarul trebuie să ducă la îndeplinire serviciul pentru care este împuternicit. Procura pentru efectuarea anumitor operaţiuni trebuie să conţină în mod expres precizarea acestor operaţiuni“.

Chiar şi între soţi există cazuri în care este nevoie de prezentarea unei procuri. La înstrăinarea bunurilor mobile comune nu trebuie întocmită procură prin care un soţ îl împuterniceşte pe celălat să-l reprezinte, dar în cazul bunurilor imobile aceasta devine necesară, dacă nu pot fi prezenţi ambii la semnarea actelor de înstrăinare a bunurilor.

Prețul unei procuri:   € 100.00 cu legalizare notarială și apostilă, redactată în limba română sau engleză

                              € 130.00 cu legalizare notarială și apostilă, redactată în limba română și engleză 

Ce este procura?

O procură este un act prin care o persoană desemnează un împuternicit pentru rezolvarea unei anumite probleme în numele lui.

Acest act poate fi comparat cu o delegaţie, pentru că cel care desemnează împuternicitul îşi deleagă o parte a competenţelor sale acelei persoane.

Cel mai frecvent exemplu de delegare de competenţe îl constituie situaţia în care un conducător de societate comercială îşi deleagă o parte a atribuţiilor sale unor subordonaţi.

În astfel de cazuri, este suficient ca persoana împuternicită să prezinte un document semnat de persoana cu drept legal de reprezentare şi care să conţină semnătura acesteia şi ştampila unităţii.

Şi persoanele fizice pot fi puse în situaţia în care nu se pot prezenta personal pentru a-şi rezolva problemele şi atunci sînt nevoite să delege pe altcineva pentru a le rezolva în numele lor.

Cum se întocmeşte procura?

Procura este un act semnat doar de cel care împuterniceşte (mandatant) o altă persoană (mandatar) pentru a o reprezenta în diferite situaţii. De aceea, prezenţa mandatarului în faţa notarului nu este necesară.

Asta cu condiţia ca mandatantul să cunoască datele personale ale mandatarului:

- numele și prenume,

- data nașterii,

- locul nașterii (localitate, județ / raion)

- seria și număr card identitate / buletin

sau

- seria și număr pașaport

- data eliberării actului de identitate,

- codul numeric personal, 

- adresa în România / Moldova 

- adresa în Irlanda (pentru apostilare)

Tocmai din acest motiv o procură pentru un împuternicit din Irlanda / România / Moldova poate fi întocmită în orice localitate din ţară sau chiar şi în străinătate (în acest ultim caz fiind necesară traducerea şi apostilarea procurii).

Tipuri de procuri


• de acceptare a unei succesiuni;
• generală de administrare;
• de administrare a unui apartament;
• de administrare a unui autovehicul;
• pentru constituirea unei societăţi comerciale;
• pentru administrarea unei societăţi comerciale;
• de administrare a unui loc de veci;
• de administrare a unui teren agricol;
• de adopţie a unui minor;
• de constituire a unei ipoteci;
• de cumpărare sau vînzare a unui apartament;
• de cumpărare sau vînzare a unui autovehicul;
• de cumpărare sau vînzare a unui teren;
• pentru reconstituirea dreptului de proprietate;
• pentru donaţii diverse;
• de ieşire din indiviziune;
• de partaj în acţiunea de divorţ;
• de ridicare a pensiei (de la oficiul poştal sau din cont curent).

Încetarea efectului unei procuri



Efectul acţiunii unei procuri încetează atunci cînd obiectul mandatului a fost dus la îndeplinire, la trecerea termenului fixat prin procură pentru îndeplinirea de către împuternicit a mandatului, la decesul mandatantului (pentru că o persoană decedată nu mai poate fi reprezentată) sau în cazul revocării acesteia de către mandatant.

„Foarte important este ca mandatantul care revocă o procură să anunţe şi mandatarul de acest lucru. Dacă nu o face, există riscul ca persoana împuternicită să ducă la îndeplinire mandatul, actele sau operaţiunile făcute de aceasta fiind valabile chiar dacă aduc prejudicii celui care a dat împuternicirea“.

În cazul decesului mandantului, procura îşi încetează de drept efectul, dar moştenitorii acestuia pot confirma procura, caz în care mandatarul poate aduce la îndeplinire mandatul încredinţat sau o pot revoca, moment în care mandatul persoanei împuternicite încetează.

În cazul în care mandatarul depăşeşte limitele mandatului acordat, persoana care l-a împuternicit poate confirma actele întreprinse de acesta sau poate cere desfiinţarea lor pe cale juridică.

Alte date tehnice ale procurii:

Procura trebuie să conţină, pe lîngă datele personale ale mandatantului, şi pe cele ale persoanei împuternicite, obiectul împuternicirii. În general, notarii care întocmesc procurile lasă la latitudinea mandatantului precizarea condiţiilor de ducere la îndeplinire a mandatului de către persoana împuternicită.



Procura notarială oferă siguranţă



Pentru a exista siguranţa ducerii la îndeplinire a obiectului procurii, dar şi pentru a fi siguri că mandatarul nu îşi va depăşi limitele mandatului, este recomandabil ca actele de delegare de competenţe să fie încheiate în faţa unui notar. „Sugerez şi celor care îşi deleagă anumite competenţe şi anumite puteri să recurgă la serviciile unui notar, care să confirme semnătura părţii care dă mandatul, aceasta reprezentînd certitudinea că împuternicirea este reală şi nu poate fi contestată. Atunci cînd dau acest sfat plec de la constatarea că, în ultimii ani, în diverse situaţii, s-au folosit împuterniciri false, ceea ce măreşte riscul ca prezentarea de delegaţii false să prejudicieze interesele persoanelor presupus reprezentate“.

Pagină realizată prin preluarea informațiilor din Monitorul Express - articol cu Notarul Public Ion Marin din Brașov la 09.01.2006 ediția online

Preluare din http://www.monitorulexpres.ro/

bottom of page